De 4 pijlers van passief

Het principe van een passiefhuis is vergelijkbaar met dat van een thermos: het vangt warmte op en houdt ze vast.

Door zoveel mogelijk drievoudig glas te plaatsen kan de zon het huis verwarmen. De vloer, de muren en het dak worden extra goed geïsoleerd en kieren worden tochtdicht afgewerkt zodat de warmte binnen blijft. Het ventilatiesysteem type D zorgt voor een voortdurende aanvoer van verse buitenlucht en voert de gebruikte binnenlucht af.

Dankzij deze 4 pijlers scoren de passiefhuizen van Bostoen beter dan de wettelijk bepaalde EPB-normen en verdienen ze het passiefhuiscertificaat dat nodig is voor overheidssubsidies en premies.

1 - Ramen

In de passiefhuizen van Bostoen gebruiken we enkel ramen met drievoudig glas. De vensters bestaan uit drie lagen glas met twee hermetisch afgesloten tussenruimten en hebben een isolatiewaarde die twee maal zo goed is als hoogrendementsbeglazing. Hierdoor blijft het in de zomer aangenaam fris in huis, terwijl de warmte tijdens de wintermaanden volledig binnen blijft.

2 - Isolatie

In onze passiefhuizen plaatsen we minstens dubbel zoveel isolatie als in een standaardwoning volgens de nieuwbouwnorm.

Bostoen
passiefhuis
Standaard woning
volgens nieuwbouwnorm
Vloerisolatie
18 cm
7 cm
Muurisolatie
18 cm
9 cm
Dakisolatie
(hellend dak)
40 cm
20 cm

3 - Tochtdichtheid

In een traditionele woning vindt een kwart van de warmte zijn weg naar de buitenwereld via kleine kieren en spleten die voor het blote oog vaak onzichtbaar zijn. Dezelfde kieren en spleten zijn een open poort voor koude tocht van buiten naar binnen.

Daarom is het van levensbelang dat alle overgangen tussen de gebruikte bouwmaterialen luchtdicht worden afgewerkt. Als ultieme test voeren wij in elk nieuw passiefhuis dan ook een blowerdoortest uit, waarbij een ventilator de lucht uit het huis naar buiten zuigt. Op die manier wordt meteen duidelijk op welke plaatsen er eventueel nog lekken zijn.

4 - Ventilatie

Door op een gecontroleerde manier te ventileren zal er nooit een te hoog vochtgehalte in huis zijn en zal er ook nooit te véél geventileerd worden. Daarom werken we in de passiefhuizen van Bostoen met ventilatiesystemen van het type D, ook wel balansventilatie genoemd.

Balansventilatie creëert een evenwicht tussen de aanvoer van verse lucht en de afvoer van vervuilde binnenlucht. De warmterecuperatie in het systeem zorgt ervoor dat de verse buitenlucht wordt opgewarmd door de afgevoerde binnenlucht. Zo wordt tot 80% van de warmte gerecupereerd.

Overtuigd?
Samen gaan we op zoek naar jouw nieuw passiefhuis.