Afwerking van je nieuwbouw: onze klantenbegeleiders staan voor je klaar

Wonen
14.08.2024

Ondersteuning en keuze bij de afwerking van je nieuwe thuis

De aankoop van je Bostoenwoning of -appartement is rond. Volgende stap? De afwerking van je nieuwbouw. Voor veel klanten het leukste gedeelte naar aanloop van hun nieuwe thuis. Maar hoeveel keuze heb je zelf in die afwerking? Enkel de vloerbedekking of ook de plaats van de stopcontacten? En wat als je helemaal niets afweet van techniekenplannen? Een woordje uitleg door onze collega Sarah, al drie jaar trouwe klantenbegeleider bij Bostoen.

Bostoen afwerking nieuwbouw klantenbegeleider Sarah Simons

Hoe ondersteun jij als klantenbegeleider kopers bij de afwerking van hun nieuwe woning of appartement?

“Van zodra de aankoop rond is, nemen wij klantenbegeleiders contact op met de koper. We spreken af in onze toonzaal in Drongen en overlopen alles voor de afwerking van de woonst. Eerst kijken we samen naar het techniekenplan, waarop alles van elektriciteit, ventilatie en sanitair staat aangeduid. We stellen een standaard techniekenplan voor, maar als klant kan je nog wijzigingen doorgeven in functie van jouw wensen of noden. Denk maar aan extra stopcontacten of lichtpunten.

Als we klaar zijn met de technieken, kiest de klant de afwerkingsmaterialen. Het type vloer, de soort trap, de binnendeuren … Maar ook welk toilet, welk bad en welke douche. Als de keuze van de afwerking vastligt, stellen wij de bestelbon op en passen we de plannen aan. Daarna kunnen de aannemer en de projectleider aan de slag.”

Bostoen afwerking nieuwbouw klantenbegeleiding techniekenplan woning

Heb je als klant altijd evenveel keuze in de afwerking van je woning?

“Neen, dat hangt af van de bouwfase waarin je koopt. We hebben altijd woningen in verschillende fases ter beschikking. De meeste van onze woningen werken we af tot ze wind- en waterdicht zijn. Dan heb je als klant nog de meeste keuze. Je kan nog kiezen waar de stopcontacten en verlichting komen of waar in de ruimte je bijvoorbeeld je bad of keukeneiland plaatst. En uiteraard heb je in deze fase ook nog alle keuze op vlak van materialen.

In een volgende fase spreken we over chapewoningen. Deze woningen zijn al gepleisterd en kregen al een ondervloer waarin de leidingen geplaatst zijn. Koop je in deze fase, dan kan je de materialen nog kiezen, maar kan je geen wijzigingen meer doen in de technieken van de woning. Je kiest dus wel nog jouw vloer, trap, deuren, badkamermeubels, keuken… Maar bijvoorbeeld niet waar in de ruimte jouw sanitair meubel zal komen.

Tot slot zijn er de volledig afgewerkte woningen. Hier liggen alle materiaalkeuzes vast en kan je als klant geen wijzigingen meer aanbrengen. Behalve dan voor de keuken. Omdat dat het hart van de woning is, laten we de klant hiervoor nog alle materialen en kleuren kiezen.”

Gaat het ook zo bij de appartementen?

“Neen, bij appartementen kunnen we niet op dezelfde manier werken. We moeten als projectontwikkelaar met veel meer aspecten rekening houden en we hangen vast aan een termijn waarin het volledige gebouw klaar moet zijn. Vandaar is de regel hier veelal: hoe vroeger je koopt, hoe meer keuze je hebt. Toch wachten klanten ook vaak bewust tot een appartement helemaal klaar is. Zo kan je het eerst bezoeken alvorens te kopen. Via een plan is het namelijk niet altijd gemakkelijk om je te verbeelden hoe het in het echt zal zijn. Al hebben we natuurlijk ook kijkappartementen en -woningen ter beschikking om de koper hiermee te helpen.”

Waarom is het handig voor de klant dat Bostoen zijn eigen toonzaal heeft?

“Als de klant onze toonzaal buiten wandelt, heeft hij een perfect idee over hoe zijn thuis er zal uit zien. Je hebt de haltegel kunnen bekijken naast de trap en hebt je badkamermeubel kunnen matchen met de tegel in de douche. Je bent gerustgesteld dat alles bij elkaar zal passen. Bovendien heb je als klant één centraal aanspreekpunt voor alle afwerking. Is er twijfel of een bepaald bad of een bepaalde trap wel mogelijk is? Dan kunnen wij klantenbegeleiders daar snel een antwoord op bieden.”

Bostoen afwerking nieuwbouw klantenbegeleiding aanbod toonzaal tegels vloer badkamer

Hoe is het aanbod in de toonzaal? Heb je als koper voldoende keuze voor de afwerking van je nieuwbouw?

“Zeker. Alleen al voor de vloer kan je kiezen uit een zestigtal tegels. Uiteraard hebben we verschillende prijsklasses. Voor de trap hebben we twee standaard houtsoorten. Wil je graag een eiken trap of een Z-trap? Dan kan dat met een meerprijs. We hebben sowieso voor elk wat wils in onze toonzaal en we spelen ook in op trends.

Welke keuze heeft de klant voor de buitenruimtes van zijn woning of appartement?

Bij een woning heb je zelf nog veel vrijheid in de buitenruimtes. Je kiest welke tegels je wil voor je terras, welke bomen, struiken of hagen in de tuin, hoe je voortuin eruit ziet … Bij appartementen is er minder keuze. Een landschapsarchitect ontwerpt de volledige buitenaanleg. Dat is niet alleen belangrijk voor de uniformiteit en de look en feel van het gebouw, maar zo wordt er ook gekozen voor duurzame beplanting die gedijt in het type grond van de regio.”

Welke hulp bieden de klantenbegeleiders op esthetisch vlak?

Ik vraag altijd op voorhand in welke richting de klant denkt. Wil die een moderne betonlook of eerder beige tinten? Hoe zien zijn meubels eruit? Welke kleur heeft de zetel? Op basis daarvan geef ik voorstellen. Al weten de meeste klanten goed wat ze willen. Ik denk ook mee na over de ruimte. Bij appartementen is de badkamer bijvoorbeeld vaak zonder raam en werk je met kunstlicht. Dan kies je beter niet voor al te donkere materialen. Met lichte materialen vergroot je optisch de ruimte.

Tot slot, welke vragen stellen klanten het meest?

De meeste vragen gaan over het techniekenplan. Dat is als leek niet altijd gemakkelijk te begrijpen. ‘Je kan nooit genoeg stopcontacten hebben’, hoor ik héél vaak. Maar het blijft natuurlijk wel belangrijk om die stopcontacten, hoe veel ook, goed te positioneren. Dus ik denk mee met de klant. Heb je een stofzuiger die moet opladen? Dan moet er zeker een stopcontact zijn in de berging. Heb je een elektrische auto of gaat die er komen op termijn? Dan is er een kabel nodig voor een laadpaal. En zo komen we samen tot ideale oplossingen. Met onze hulp bekom je dus niet alleen een mooie, maar ook een praktische thuis!

Gerelateerd nieuws