Je woning of appartement winterklaar maken
Hoe houd je het binnen zo comfortabel mogelijk tijdens de wintermaanden? De absolute basis is doorgedreven isolatie, een goede luchtdichtheid en efficiënte verwarming. Maar er is meer. Wat met ventileren in de winter? En waarom check je best je dakgoten? In deze blog lees je hoe je knus de winter doorkomt en reiken we je enkele concrete tips aan om je thuis winterklaar te maken.
Isoleren van je woning of appartement
Wil je het thuis lekker warm houden in de winter? Dan is goed isoleren een absolute must. Wanneer je een woning op maat bouwt of een sleutel-op-de-deur nieuwbouwwoning koopt, wordt een geventileerde spouw voorzien. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Er worden isolatieplaten aangebracht op de buitenzijde van de binnenmuur, waardoor je huis op een natuurlijke manier kan ventileren. Bij oudere woningen is deze isolatie vaak minder dik, waardoor koude lucht je woning kan binnendringen. Een mogelijke oplossing om dat te vermijden, is je spouwmuur laten opvullen met isolatie. Let wel dat je je woning dan voldoende verlucht, anders ontstaan er schimmels.
Minstens even belangrijk is een degelijke dakisolatie. Warme lucht stijgt en gaat dus gemakkelijk verloren via je dak. Tenzij je een goede dakisolatie hebt die de warmte binnenhoudt, natuurlijk. Al onze nieuwbouwprojecten beschikken over dakisolatie van minstens 27 centimeter dik. Denk hiernaast ook aan de isolatie van je vloeren. Dankzij de juiste isolatie en dikte is het aangenaam vertoeven in je woning. Zo gebruiken we bij Bostoen een isolatiechape van 11 centimeter dik voor een optimale isolatie van onze vloeren.
Tot slot check je ook best je ramen en raamprofielen. Merk je dat er tocht naar binnen komt? Dan zijn tochtstrips een goede tijdelijke oplossing. Maar op lange termijn denk je beter na over nieuwe ramen die de warmte wél binnenhouden. Voor een goede luchtdichtheid moeten je muren en ramen nauwkeurig uitgepleisterd zijn. Voor elke oplevering testen wij onze woningen en appartementen op luchtdichtheid via een blowerdoortest. Hierbij blaast een ventilator lucht in en uit de woning en meet je of de woning voldoende luchtdicht is.
Verwarming in de winter: Kies voor een efficiënt
verwarmingssysteem
Comfortabel warm de winter door met een lage energiefactuur. Klinkt dat tegenstrijdig? Niet als je kiest voor een duurzaam verwarmingssysteem, zoals de warmtepomp. Zo’n warmtepomp verbruikt doorgaans minder energie dan traditionele verwarmingssystemen zoals gas en elektrische verwarming. Zeker als je ook zelf energie opwekt, met zonnepanelen bijvoorbeeld, bespaar je een pak op energiekosten.
Voor optimale en duurzame verwarming combineren wij in al onze woningen en appartementen de lucht-water-warmtepomp met vloerverwarming. Waarom vloerverwarming? Ook dat is een zuinige manier van verwarmen. Bij klassieke systemen, bijvoorbeeld een cv-ketel met radiatoren, heeft je water een temperatuur tussen de 65°C en 85°C nodig. Voor vloerverwarming is dat heel wat lager. De ideale aanvoertemperatuur is hier 35°C tot 55°C. Nog een voordeel van vloerverwarming? De warmte verspreidt zich gelijkmatig. Zo is het overal in de ruimte dezelfde temperatuur. En omdat de warmte vanuit de vloer komt, houd je ook je voeten lekker warm!
Je woning ventileren in de winter
Je huis efficiënt verwarmen en de warmte binnenhouden is één ding. Maar tegelijk is het belangrijk om ook tijdens de koudste periode van het jaar je huis goed te ventileren. Verse lucht is nodig voor een gezond binnenklimaat. Door goed te ventileren voorkom je dat schadelijke stoffen zich binnen opstapelen en dat er schimmels ontstaan. Af en toe je ramen openzetten is een manier om te ventileren, maar dat is niet voldoende. Voor een optimaal binnenklimaat heb je een voortdurende aanvoer van frisse lucht nodig. Met een ventilatiesysteem type C, bijvoorbeeld, wordt verse lucht op elk moment binnengebracht en de vervuilde lucht afgevoerd via ventilatieroosters.
Nog een stap verder gaan de ventilatie D-systemen, die we gebruiken in onze nieuwbouwprojecten. Dit type ventilatie werkt volledig mechanisch, zonder roosters in de ramen. Daarnaast kan dit type ook aan warmteterugwinning doen. Dan wordt de binnenkomende lucht voorverwarmd door de afgevoerde binnenlucht. Een uiterst energiezuinige manier van ventileren dus. Tot slot wordt de toegevoerde lucht ook steeds gefilterd, wat de luchtkwaliteit van je woning aanzienlijk verbetert.
Je thuis winterklaar: vijf kant-en-klare tips
- Sluit de buitenkranen af
Sluit je buitenkranen af voor het begint te vriezen. Bevroren water zet namelijk uit, waardoor je leidingen beschadigd kunnen raken of zelfs kunnen springen. - Laat je woning of appartement nooit te veel afkoelen
Als je je woning of appartement te veel laat afkoelen, moet de verwarming extra inspanningen leveren om de ruimte nadien terug op de gewenste temperatuur te brengen. Heb je vloerverwarming? Dan laat je die best altijd op dezelfde temperatuur ingesteld staan. ’s Nachts de thermostaat verlagen brengt weinig op, want vloerverwarming is een traag systeem. - Controleer de filter van je ventilatiesysteem
Check regelmatig de luchtfilter van je ventilatiesysteem. Zeker als je buren verwarmen met natuurlijke brandstoffen die roet ontwikkelen. - Check de dakgoot
Maak je dakgoot en afvoerpijpen vrij van bladeren en vuil, zodat regenwater of ontdooide sneeuw goed kan weglopen. - Blijf ventileren
Een goed ventilatiesysteem doet het meeste werk. Maar af en toe je ramen openzetten helpt ook om de luchtkwaliteit in huis optimaal te houden. Zeker tijdens het koken, douchen, klussen of als er veel mensen op bezoek zijn. Als je woning of appartement goed geïsoleerd is, heeft dit ventileren weinig effect op je warmteverbruik. De isolatie houdt je warmte immers goed vast.