Nieuwbouw voert ongelijke strijd: taksen torenhoog in vergelijking met bestaande woningen

Wonen
23.01.2025
Embuild Vlaanderen roept in een opiniestuk van directeur-generaal Caroline Deiteren in De Tijd op om de registratierechten op bouwgrond naar 2% te verlagen.

De Vlaamse regering heeft op 1 januari 2025 de registratierechten op de aankoop van de enige en eigen (bestaande) woning verlaagd van 3% naar 2%. Bij nieuwbouw betaal je 12% registratierechten op de (bouw)grond en 21% btw op de constructie. Dit is ook het geval bij sloop en heropbouw door professionele ontwikkelaars. Zij nemen meer dan 75% van de nieuwe woonprojecten voor hun rekening. Kortom, het verschil in taksen tussen nieuwbouw/heropbouw en een bestaande woning wordt daardoor groter.

Vastgesteld, tegen 2035 zijn 240.000 bijkomende woningen nodig om de stijging in het aantal huishoudens op te vangen. Zoā€™n 240.000 oude en vervallen woningen moeten worden vervangen en de vraag naar bijkomende studentenkoten, arbeidshuisvesting en vakantiewoningen blijft toenemen. Nieuwbouwprojecten zijn dan ook nodig in Vlaanderen, maar de betaalbaarheid staat zwaar onder druk. Tussen 2022 en 2024 is de prijs voor een nieuwbouwappartement bijvoorbeeld met 10% gestegen. Die prijsstijgingen kunnen verklaard worden door de krapte op de woonmarkt, de grondprijzen, de kost van bouwmaterialen, maar dus ook door de hoge taksen.

De Vlaamse regering kan hier het verschil maken en de betaalbaarheid van nieuwbouw en heropbouw in Vlaanderen verbeteren door de registratierechten op de grond van 12% naar 2% te verlagen. Op die manier wordt de aankoop van een nieuwbouw meer gelijk behandeld met de aankoop van een bestaande woning.

Ook voor het klimaat is dit een goede zaak! Nieuwbouw excelleert in duurzaamheid en geniet een BEN-label, d.w.z. Bijna Energie Neutraal. Voor bestaande woningen scoort slechts 15% een energielabel A of B.

Op die manier kan ook het aanbod in de huurmarkt weer groeien. Vandaag is de concurrentie groot. In Ć©Ć©n jaar tijd is huren bijna 8% duurder geworden (bron: huurbarometer Dewaele vastgoedgroep) en werden er 16% minder huurwoningen aangeboden. Beleggers kiezen door de hoge lasten niet langer voor grote nieuwbouwprojecten maar voor alternatieven.

De algemene tendens is dat er bij een nieuw woonproject zoveel komt kijken dat het voor particulieren vaak niet langer haalbaar is om alles van A tot Z zelf te regelen. Twintig jaar geleden namen particulieren nog in de helft van de gevallen het heft in eigen handen. Intussen nemen professionals 75% van de nieuwe woonprojecten voor hun rekening. Voor appartementen loopt dat op tot 87%. Dat de lasten op zoā€™n woonproject veel hoger liggen, is slecht nieuws voor de kandidaat-kopers.Ā 

Lees je graag het integrale opiniestuk van Caroline Deiteren, directeur-generaal Embuild Vlaanderen in De Tijd? Ga naar het artikel.

Gerelateerd nieuws