Verlaagd BTW-tarief van 6% verlengd tot 30 juni 2025
De tijdelijke overgangsregeling is verlengd, waardoor nieuwbouwprojecten, o.a. gerealiseerd door bouwpromotoren en tot stand gekomen na sloop en heropbouw, nog steeds een BTW-tarief van 6% genieten en dit tot 30 juni 2025. Maar waar komt die 6% BTW vandaan en wat betekent dat concreet?
Wil je een nieuwbouwwoning bouwen, dan betaal je in principe 21% BTW. Beslis je echter om een oude woning te slopen en op diezelfde grond een nieuw huis te bouwen, dan betaal je 6% BTW. Oorspronkelijk was dit het geval voor wie een bouwproject had in een 30-tal steden en aan een aantal voorwaarden voldeed. Dit werd vanaf januari 2021, voor een periode van 2 jaar, uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied. Zowel bouwheren-natuurlijke personen als bouwpromotoren kwamen in aanmerking.
Vanaf 1 januari 2024 werd het BTW-tarief voor bouwpromotoren weer verhoogd naar 21% BTW. De regering voerde wel een overgangsmaatregel in voor nieuwbouwprojecten waarvan de omgevingsvergunning dateerde van vóór 1 juli 2023. Alle uitgevoerde werken van die projecten konden wel nog aan 6% BTW worden aangeboden. Hoewel deze overgangsmaatregel oorspronkelijk eind 2024 zou verlopen, is er opnieuw een verlenging van het voordelige tarief van 6% BTW goedgekeurd tot 30 juni 2025. Reden daartoe is het slechte weer van de afgelopen maanden en de vele regen die menig bouwproject heeft vertraagd.
Welke zijn nu de voorwaarden om van het verlaagd BTW-tarief te kunnen genieten?
Er zijn een aantal modaliteiten die je in acht moet nemen om in aanmerking te komen voor 6% BTW:
- De authentieke akte moet voor 30 juni 2025 verleden zijn bij de notaris. Rekening houdend met de duurtijd tussen aankoop en akte, zal snel beslissen hier van grote meerwaarde zijn.
- Het tarief van 6% BTW wordt aangerekend op de uitgevoerde werken, na het verlijden van de akte, en dit op de contractueel afgesproken schijven.
- De woning of het appartement waarop de 6% BTW van toepassing is, is jouw enige woonplaats. Dit betekent dat je over geen andere eigendommen mag beschikken. Kortom, je bent eigenaar, vruchtgebruiker of opstalhouder van deze woning of dit appartement. Als naakte eigenaar betaal je wel 21% BTW, omdat je het pand niet bewoont (als naakte eigenaar heb je niet het recht van genot en gebruik, maar je hebt bijvoorbeeld wel het recht om het pand te verkopen).
- Je moet ook gedurende minstens 5 jaar in de woning of het appartement wonen, waarop 6% BTW van toepassing is.
- De woonentiteit mag maximaal een bewoonbare oppervlakte van 200 m² hebben en dit ongeacht het type woning (halfopen, open of vrijstaande bebouwingen) of appartement. Wat betekent bewoonbare oppervlakte nu?
- De bewoonbare oppervlakte wordt bepaald door de oppervlakte van alle woonvertrekken samen te tellen, d.i. de keuken, woonkamer, eetplaats, slaapkamers, bureau, bewoonbare zolder- en kelderruimte en alle andere voor huisvesting bedoelde ruimtes, op voorwaarde dat die ruimtes een minimumoppervlakte van 4 m² en een minimumhoogte boven de vloer van 2 m hebben, gemeten vanaf en tot de binnenkant van de muren.
- Worden niet beschouwd als bewoonbare oppervlakte: gang, trap, badkamer, wc, wasplaats, opbergplaats, garage, niet-bewoonbare kelder en zolder.
- Bij appartementen tellen gedeelde ruimtes niet mee.
- Je dient de woning of het appartement te bouwen op hetzelfde kadastraal perceel als het af te breken pand.
- Wil je een tweede verblijf ter beschikking stellen om te verhuren, dan kom je niet in aanmerking voor het voordelige tarief van 6% BTW, tenzij je de woningen of appartementen gedurende minstens 15 jaar ter beschikking stelt aan een sociaal verhuurkantoor.
- Indien je een economische activiteit uitoefent in de woning of het appartement, moet de oppervlakte van het privé-gedeelte groter zijn dan die van je werkruimte.
Welke nieuwbouwprojecten komen in aanmerking?
Hieronder vind je een overzicht van onze woonprojecten die geheel of gedeeltelijk in aanmerking komen voor het verlaagd tarief. Bekijk de projecten en neem contact op met onze bouwadviseurs voor meer informatie.